גירושין בשיתוף פעולה

משתפים פעולה, בוחרים בגרושין ומתמסרים לתהליך.

היום יותר ויותר זוגות מבינים שגירושין לא חייבים להיות מלחמה וגם פרדה יכולה להיעשות באופן ידידותי או במילים אחרות, גירושין בשיתוף פעולה. אם בעבר המודל האידיאלי לגירושין ללא מתיחות היה המודל של גירושין בהסכמה, היום כבר ברור שללא התייחסות וטיפול בפן הרגשי, משפחתי, אישי וכלכלי מגיעים בדרך זו או אחרת לטראומה. אז מה עושים?

גירושין הדדיים או כפי שנהוג לכנות אותם, גירושין בשיתוף פעולה, משלבים בתוכם אלמנטים מעולם הגישור, לצד עקרונות בניית הסכם גירושין מקיף, כך שטרם הגעת בני הזוג אל בית דין רבני או בית דין לענייני משפחה, נושאים חשובים בגירושין כמו משמרות ומזונות ילדים, חלוקת רכוש ומתן גט, כבר מעוצבים ומסוכמים בניהם. הליך זה מקל מאוד על התנהלות הדברים, מזרז את מתן הגט והכי חשוב, מאפשר לזוגות לעבור את הפרדה עם מינימום כעס ומתח נפשי, תוך התייחסות לא רק לפן המשפטי כלכלי, אלא גם לפן המשפחתי והרגשי של הגט.

מה ההבדל בעצם בין גישור או גירושין בהסכמה לגירושין בשיתוף פעולה?

גירושין בשיתוף פעולה הם למעשה מודל משופר ומשוכלל של שני האלמנטים האלה, כך שזוגות שיש בניהם הסכמה עקרונית ורצון לשבת ולדבר, יוכלו לעבור הליכים רגשיים ומשפחתיים לצד בניית הסכם גירושין נכון. כמו בגישור, גם בגירושין בשיתוף פעולה מוצאים דברים החוצה, מדברים, מלבנים אך בד בבד מתייחסים גם לאלמנטים משפטיים וכלכליים כל אחד מבני הזוג מיוצג מהצד שלו, ומאפשרים לבני הזוג להבין שהם מכוסים מבחינה משפטית ויש שכר לעמלם.

כמו כל תהליך, גם כאן מדובר במשהו מובנה. מצד אחד טיפול מלא בסוגיות משפטיות, כלכליות כמו מזונות וחלוקת רכוש, הנעשות על ידי עורך דין ורואה חשבון ומהעבר השני ,טיפול רגשי, משפחתי שבא לעבוד עם בני הזוג על השלכות הגירושין ולא פחות חשוב, להכין אותם לרגע שאחרי.

הדרך הטובה ביותר לתאר גירושין בשיתוף פעולה,היא למרות שמדובר בהליך גירושין לקלף את הכעס, ולהבין שהסתיים לו פרק א’ בגירושין בשיתוף פעולה ותכף מתחיל פרק חדש.

כשהחלטנו להתגרש, היה לי ברור שאחרי 15 שנות נישואין ושתי בנות מקסימות, אני לא מוכנה לקחת את זה למקום מלוכלך ושאעשה הכול על מנת לצמצם את הנזק ולגשר על הפערים. אומרת אורלי (41) ידעתי שרק בדרך של שיחות, עיבוד הרגשות, נוכל לשים את הפרק הזה מאחורינו ולצאת מחוזקים יותר, אנחנו והבנות. וזאת בהליך של גירושין בשיתוף פעולה.

היתרון הברור בגירושין בשיתוף פעולה, היא היכולת של התהליך להכיל את בני הזוג לחוד וביחד. מצד אחד יש ביטוי לרצונותיו וצרכיו של כל אחד מהצדדים ומהעבר השני יש שיח, דיאלוג והרבה כבוד למה שפעם היה הקשר החשוב בחיינו.

אורנה זק, עו״ד.