נישואין אזרחיים
נישואין אזרחיים מתבצעים כאשר מדינה ריבונית מנהלת פנקס רישום אזרחי בו נרשמים בני זוג, על מנת לקבל מעמד מול רשויות החוק לצורכי מס, ביטוח לאומי, משכנתאות, הטבות רפואיות וכדומה. במדינת ישראל הנישואין הינם דתיים, אך המדינה מכירה לצורכי רישום ובתנאים מסוימים בנישואין אזרחיים שנערכו בחו”ל, בהתאם לדרישות הקבועות בחוק.
נישואין אזרחיים מתאימים בעיקר לבני זוג שאינם יכולים להינשא בנישואין דתיים בשל סיבות שונות ומגוונות. סיבות הלכתיות (פסולי חיתון), זוגות בני דת שונה, עולים חדשים אשר חלק נכבד מהם רשומים כחסרי דת או בני זוג חד מיניים. כמו כן נישואין אזרחיים מתאימים לזוגות שמבחינה אידיאולוגית מעדיפים לא להתחתן בטקס דתי.
לאחר שבני הזוג נישאים בנישואין אזרחיים בחו”ל הם חוזרים לארץ ומבצעים באמצעות כל המסמכים את רישומם כזוג נשוי במשרד הפנים. כל זאת נעשה כמובן על מנת ליהנות מכל הזכויות המגיעות לזוג נשוי במדינת ישראל. חשוב לדעת שבמקרה של גירושין בין ישראלים ויהודים, בני הזוג, יאלצו להגיע לרבנות ולבצע את כל התהליך לרבות גט.
לכן, מומלץ לבצע את כל התהליך של הנישואין האזרחיים בקפידה עם התייעצות וליווי צמוד של עורך דין.
במקביל לטקס הנישואין אשר נערך בקפריסין או במדינות זרות אחרות רצוי שבני הזוג יחתמו על הסכם בארץ. הסכם נישואין והסכם ממון הם הסכמים חשובים ואף הכרחיים וכדאי לבצעם בעזרתו של עורך דין המתמחה בתחום. הסכם הממון, אשר נערך לפני הנישואין יובא לאישורו של נוטריון או בית המשפט לעניני משפחה בישראל . במקרה של גירושין יהיה להסכם תוקף משפטי מחייב, דבר שימנע בעיות עתידיות במהלך הנישואין ומאבקים על חלוקת הרכוש בין בני הזוג.
בעבר בני זוג חששו מעריכת הסכמים שכאלה לפני שבאו בברית הנישואין. המציאות החדשה שהינה שוויונית יותר ואינה נוגדת או סותרת את עקרונות האהבה בין בני הזוג. המציאות העכשווית, היא שבתי המשפט הינם הפוסקים ולכן חשוב שבני הזוג יסכמו את כל הפרטים ביניהם לפני שהם נישאים. זאת ,כדי שכל צד יהיה מודע לרצונותיו של הצד השני ת ולמנוע מאבקים עתידיים קשים שעלולים לפגוע גם בילדים ובמשפחה המורחבת. כאשר הסכמים אלו נערכים על ידי עורך דין, בקיא בתחום, הם ייעשו לשביעות רצונם של שני בני הזוג וייקלו על תהליך גירושין שממילא אינו פשוט למי מהצדדים.
היום בני האדם איבדו את הנאיביות. בעבר בני זוג ראו בגירושין אות קלון ולכן ניסו להתחמק מכך בכל תוקף. בימינו בני זוג מבינים ומפנימים שישנם מצבים בהם לא ניתן לגשר על פערים מסוימים ולכן עדיף לטובת שני הצדדים שכל אחד ילך לדרכו. הדרך הטובה ביותר למנוע בעיות עתידיות היא להעלות על הכתב, בהסכם משפטי ברור שיקבל תוקף של בית משפט. זה,ללא ספק,תורם להפחתת המתחים בחיי בני הזוג ויאפשר להם לחיות בראש שקט. הם יידעו שבמקרה של פרידה או גירושין הדברים יסתדרו במהירות ובקלות תודות להסכם שחתמו לפני שנישאו.
נישואין אזרחיים, מהווים פיתרון, לבני זוג אשר מעוניינים לבוא בברית זוגית, אך מסיבות שונות אינם רוצים או לא יכולים לעשות זאת באמצעות הרבנות. עריכת הסכם מוקדם אצל עורך דין תקל על כל התהליך ותבטיח את בני הזוג בכל מקרה.
אורנה זק, עו״ד.